És de jove muntanyenc que en Josep Escolà té els primers contactes amb la fotografia, muntanya i fotografia han caminat plegades des d'aleshores. Però no va ser fins que va formar família que va adquirir la seva primera càmera, la vella Woitländer; família i fills foren els seus primers temes.
Dos fets marquen l'inici del Josep Escolà fotògraf i artista: la nevada de St Esteve de 1962 i més d'una dècada de vacances a la Vall de Lord. A les instantànies de la nevada hi trobem ja l'interès per la cerca del llenguatge artístic i, a l'hora, per la documentació del fet. Les vacances a Sant Llorenç de Morunys proporcionen infinitat de temes: excursions, paisatges, amics, passejades, documentació etnogràfica, gent... Allà sorgeix la col·laboració artística amb Òscar Costa, a la casa del qual, a Sabadell, creen el seu primer laboratori. Època d'aprenentatge: primeres fotografies als concursos del Foto Club de Sabadell, moltes hores sota la llum vermella del laboratori...
A mitjans dels seixanta, en Josep i la seva dona, la Montserrat, obren una botiga i laboratori fotogràfic a Sant Quirze, en un local propi al carrer Pintor Vila Puig. És d'aquesta activitat que es nodreix el nucli bàsic del seu arxiu: fotografies d'estudi, reportatges socials, casaments, comunions, bateigs, actes socials... Un munt de gent de Sant Quirze passa per davant del seu objectiu. Amb mètodes artesans obté murals i ampliacions que han conservat fins avui bellesa i professionalitat. Paral·lelament participa en concursos de fotografia, majoritàriament de tema muntanyenc, on aconsegueix cert reconeixement.
Com a soci del "Coru" (Societat Coral Il·lustració Artística), dins el rebombori i el desvetllament social dels seixanta, inicia amb Pere Franch, Joaquim Closa i Vicenç Simò, entre d’altres, un grup fotogràfic que impulsaria aquesta activitat a Sant Quirze: concursos fotogràfics, sortides, exposicions retrospectives. A finals dels setanta, a causa de la creixent implantació de la fotografia en color, tanca el laboratori professional. La família, els néts i els viatges arreu del món perfilen aquesta darrera etapa. A poc a poc abandona la fotografia, substituïnt les màquines pels pinzells.
En els darrers anys han estat ordenats, classificats i preparats per a la seva conservació els milers de negatius fruit de tota aquesta activitat i que han donat lloc a l'Arxiu Fotogràfic Josep Escolà Massagué. El seu objectiu no és només conservar aquest patrimoni sinó també col·laborar amb altres entitats .